Zagreb – ainutlaatuinen matkakohde

Kroatian suosio matkakohteena on ollut kasvussa jo liki vuosikymmenen ajan. Suurin osa turisteista kuitenkin suuntaa rannikolle ja sisämaassa sijaitseva lumoava Zagreb unohtuu.

Keskiaikainen pääkaupunki huokuu historiaa ja erityisesti uusista kulttuureista kiinnostuneet löytävät Zagrebista varmasti mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää. Mikäli suunnittelet rennompaa lomaa, voit viettää aikaa Zagrebin pienissä kahviloissa tai maistella paikallisia oluita edulliseen hintaan. Zagreb on loistava kohde niin yksin matkaaville kuin pariskunnille tai perheillekin – tämä Kroatian helmi tarjoaa ainutkertaisia kokemuksia jokaiselle.

Pieni kaupunki täynnä kulttuuria

Zagrebissa on asukkaita noin 800 000 eli se on suurin piirtein Helsingin kokoinen. Se muistuttaa hyvin paljon muitakin keski-eurooppalaisia kaupunkeja; kaunista vanhaa kaupunkia ympäröivät modernimmat rakennukset ja kiireiset ostoskadut. Zagreb on jaettu yläkaupunkiin ja alakaupunkiin, joista molemmat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Ihmiset ovat ystävällisiä, mutta kaikilla englannin kielen taito ei ole kovin hyvä. Zagrebissa pärjää myös italialla tai saksalla. Kroatia oli vielä reilut parikymmentä vuotta sitten osa Jugoslaviaa ja historia sekä aikaisemmat konfliktit on jättänyt jälkensä kaupunkiin. Yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä ovat keskiaikaisessa yläkaupungissa sijaitseva kaunis Zagrebin katedraali, joka on myös Kroatian korkein rakennus. Goottityylinen katedraali valmistui vuonna 1217, mutta Tataarit tuhosivat sen vuonna 1242, minkä jälkeen se rakennettiin uudelleen. Vuonna 1880 Kroatiaan iski maanjäristys, joka tuhosi rakennuksen suurimmaksi osin. Nykyinen katedraali rakennettiin maanjäristyksen jälkeen. Se on auki päivisin ja turistit ovat tervetulleita ihastelemaan näyttävästi koristeltua rakennusta. Katedraalilta pääsee nopeasti katsomaan esimerkiksi vanhan kaupungin portille. Paikallisen perinteen mukaan sytyttämällä kynttilän portin luona voi saada yhden toiveensa toteutumaan. Portin läpi kulkeminen kannattaa tehdä rauhallisesti ja kunnioittaen; portilta löytyvän Marian kuvan sanotaan olevan pyhä, sillä se oli ainoa asia, joka säilyi Zagrebin tuhonneen tulipalosta vuonna 1731. Zagrebissa on myös paljon vehreitä puistoalueita sekä erityisesti lapsille sopiva eläintarha. Alakaupungissa sijaitseva Strossmayerin alue on myös vierailun arvoinen etenkin kesällä, sillä muusikot, taiteilijat ja muut suosivat Strossmayeria ja alueella järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia. Paikallisia herkkuja kannattaa ehdottomasti maistaa. Kroatiassa syödään paljon pastaa, lihaa, kalaruokia sekä erilaisia muhennoksia. Keskustassa on paljon kroatialaisia ruokalajeja tarjoilevia ravintoloita, joista valita. Turisteille tarkoitut ravintolat eivät välttämättä ole tasoltaan kovin korkeita. Paikalliset suosivat esimerkiksi ravintolaa nimeltä Gostionica Restoran Purger. Zagrebissa on myös lukuisia kahviloita ja baareja, joissa sekä paikalliset että turistivat käyvät melkeinpä minä viikonpäivänä tahansa. Kroatiassa valmistetaan paljon oluita ja tunnetuin merkki on varmasti Velebitsko.

Helpoin tapa matkustaa Zagrebiin on lentäen

Suomesta pääsee parhaiten Kroatiaan lentokoneella. Esimerkiksi Finnair järjestää suoria lentoja Zagrebiin ja matka-aika on noin kolme ja puoli tuntia. Monella matkatoimistolla on tarjolla myös muutaman päivän lomapaketteja Zagrebiin, mikäli et itse ehdi tai jaksa suunnitella majoitusta. Zagrebin lentokenttä on vain 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja busseilla on helppoa kulkea kaupungissa muutenkin. Julkinen liikenne on edullinen, kuten hintataso Kroatiassa muutenkin. Lomakausina hinnat saattavat nousta, mutta muutoin tavaroiden hinta voi olla jopa puolet edullisempi kuin Suomessa. Kroatian valuutta on kuna ja valuuttaa kannattaa vaihtaa jo Suomessa tai lentokentällä, sillä euroilla ei voi maksaa kuin muutamissa paikoissa. Maksu- ja luottokortit tosin käyvät maksuvälineinä ja pankkiautomaatteja löytyy Zagrebissa useimmista paikoista.

Helpoin tapa matkustaa Zagrebiin on lentäen

Zagrebiin suositellaan matkaamista joko keväällä tai syksyllä, jolloin sää on jo lämmin, mutta turisteja ei vielä ole liikaa. Jos aikaa on enemmänkin, voi Zagrebin lisäksi vierailla muuallakin päin Kroatiaa, kuten vuoristoilla tai rantakohteissa.