Suuntaa etelänlomalle – yllättävän lähelle

Aina ei tarvitse lähteä kauas, löytääkseen paratiisimaisen ympäristön höystettynä juuri sopivalla määrällä eksotiikkaa. Eräs tällainen helmi on naapurimaamme Viron viehättävä saaristoalue Saarenmaa ja kodikas pääkaupunki Kuressaare. Viron länsipuolella sijaitsevalla Saarenmaalla voi nauttia aivan omanlaisestaan tunnelmasta, sillä alue on ollut melko eristyksissä päämantereesta. Matkailijoita houkuttelevat Saarenmaan kaunis saaristoluonto, erilaiset kesätapahtumat sekä kylpylät. Saarenmaalla voi seikkailla pienissä kylissä, tutkia linnojen raunioita tai nauttia rantaelämästä.

Viron oma viehättävä saaristoalue

Saarenmaa on Itämeren suurin saari, jossa asuu noin 40 000 ihmistä. Kesäaikaan väkiluku toki kasvaa merkittävästi, kun paikalle saapuvat turistit ja virolaisetkin suuntaavat kesäasunnoilleen. Tallinnasta matkaa kertyy vain muutama sata kilometriä, joka taittuu helposti bussilla tai autolla. Aikaa kuluu eniten oikeastaan lauttamatkaan, sillä erityisesti kesäaikaan lautalle saattaa olla pitkäkin jono.

Turistisesonkina myös majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä erityisesti pienemmät hotellit ja vierasmajat täyttyvät nopeasti. Leirintäalueilla riittää paremmin tilaa ja majoitusvaihtoehtoja löytyy myös Kuressaaren ulkopuolelta. Välimatkat ovat onneksi lyhyitä joka puolella kaupunkia.

Nauti kesästä merimaisemissa

Saarenmaa herää eloon kesäkuukausina, jolloin alueella riittääkin tapahtumia koko vuoden edestä. Tästä huolimatta jopa Kuressaaren keskustassa on mukavan kiireetön ilmapiiri. Kesäisin myös museot, galleriat, majakat, tuulimyllyt ja muut nähtävyydet ovat takuulla auki, kun taas talvella monet kohteista on ymmärrettävästi suljettu. Saarenmaan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Kuressaaren kaupungin lisäksi Anglassa sijaitseva tuulimylly, Pangan korkeat rantapenkereet, Kihelkonnan kellotorni sekä Maasin alueen vanhat linnanrauniot.

Alueen pääkaupunki Kuressaare on yksi Viron kauneimmista kaupungeista ja oiva tukikohta saaristomatkailulle. Heinäkuussa kaupungissa järjestetään musiikkia ja teatteria sisältäviä festivaaleja sekä erilaisia markkinoita. Kaupungin komein nähtävyys on vanha linna, jonka pihalla kuullaan pitkin kesää sekä rock-musiikin konsertteja että klassisempaakin kattausta.

Aurinkolomaa ja rauhallista nauttimista

Saarenmaalla pääsee nauttimaan yleensä leudosta ja miellyttävästä meri-ilmastosta. Talvet ovat melko leutoja, kesät puolestaan aurinkoisia ja lämpimiä. Helteitä on luvassa erityisesti heinä-elokuussa, jolloin päivän keskilämpötila pysyttelee 20 asteen tuntumassa. Toisaalta Saarenmaalle voi lähteä nauttimaan jo varhaisesta keväästä, sillä kevät tulee sinne huomattavasti aiemmin kuin Suomeen tai edes Tallinnaan.

Saarenmaa on vanha ja hieno kylpyläkohde. Kuressaareen saatiinkin Viron ensimmäinen kylpylä, joka perustettiin jo 1800-luvulla. Nykyään kaupungissa on yli kymmenen kylpylää, joista löytyy sopivia vaihtoehtoja niin perheille kuin yksinäistä luksustakin hakeville. Lisäksi vedestä voi nauttia Saarenmaan valkohiekkaisilla rannoilla. Rannat ovat yleisesti ottaen erittäin siistissä kunnossa ja turvallisia myös lapsiperheiden näkökulmasta.

Nauti Saarenmaan monipuolisuudesta ja lyhyistä välimatkoista

Saarenmaalla kuljet mukavasti omalla autolla tai esimerkiksi pyörällä. Bussit kulkevat säännöllisesti Tallinnasta Kuressaareen ja myös Saarenmaan eri kohteisiin. Kuressaaressa pääsee mukavasti kaikkiin kohteisiin kävellen ja kaupungista voi myös helposti vuokrata pyörän matkantekoa nopeuttamaan.

Saarenmaa sopii mainiosti myös aktiivilomailuun. Pyöräilyn lisäksi Saarenmaalla on oivat mahdollisuudet melomiseen ja ratsastusretkiin. Lisäksi Saarenmaan pohjoisosassa voi osallistua sukelluskursseille. Saarella onnistuvat myös kalastus- ja metsästysretket.

Ruoka- ja majoituspalvelut takaavat mukavan lomatunnelman

Matkailu on alueella tärkeä elinkeino. Tämän ansioista pienessäkin kaupungissa on loistava ravintola- ja hotellitarjonta. Valinnanvaraa riittää myös kylpylöissä. Vaikka hinnat ovat Virossakin olleet viime vuosina nousussa, on matkailu ja palveluiden hyödyntäminen edelleen suomalaisittain edullista.  Kuressaaressa päivät kuluvat mukavasti vain kuljeskellen ympäriinsä, nauttien kaupungin kodikkuudesta ja kauneudesta. Lukuisat pienet kahvilat houkuttelevat istahtamaan jäätelölle tai lounaalle, illan tullen loistavat kodikkaat valot. Kulttuuritapahtumia riittää kesäisin lähes jokaiselle päivälle ja monet niistä ovat maksuttomia.