Porto on Portugalin kiehtovin salaisuus

Portugalissa tutuin kohde on varmasti pääkaupunki Lissabon, joka toki on viehättävä kaupunki itsessäänkin. Kiinnostavin kohde saattaa kuitenkin olla maan toiseksi suurin kaupunki, Pohjois-Portugalissa sijaitseva Porto. Rooman valtakunnan aikaan Porto oli tärkeä kauppakaupunki ja tästä ajasta muistuttavat elävä satama ja ohi kulkevat laivat.

Porto on Portugalin kiehtovin salaisuus

Porton sää on lämmin, mutta sateinen

Rannikkokaupunki Portossa on noin 240 000 asukasta. Oman hauskan luonteensa Portolle antaa se, että kaupungin toiselle puolella rantoja piiskaa Atlantin valtameri ja toisella puolella virtaa Douro-joki. Ympärillä kohoavat vuoret ovat komea näky. Ilmasto on välimerellinen, mutta Atlantin kosteus tuo siihen oman lisänsä. Kesäisin kaupungissa on kuitenkin lämmin, eivätkä sateet haittaa. Syksyllä ja keväällä sateita voi tarvittaessa paeta kaupungin lukuisiin houkutteleviin kahviloihin, baareihin, ravintoloihin tai vaikka museoihin.

Katoa Ribeiran tunnelmaan

Porton vanhakaupunki Ribeira on Unescon maailmanperintökohde ja ihana vierailupaikka matkailijalle. Yli 2000 vuotta vanhan kaupungin sokkeloiset kujat kutsuvat seikkailemaan ja keskusta on täynnä pieniä portugalilaisia ravintoloita. Koko alue on kuin elävä ulkoilmamuseo. Vanhasta kaupungista löytyy historiallisia monumentteja, lähes tuhat vuotta vanha katedraali ja uusklassismia edustava pörssirakennus.  Illallisen jälkeen voi suunnata jokirantaan katselemaan ohi lipuvia laivoja.


Katoa Ribeiran tunnelmaan

Kulinaristin suosikkikohde

Portugalilaiset nauttivat hyvästä ruoasta ja erityisesti tämä pitää paikkansa Portossa. Sijainnin ansiosta portolaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja esimerkiksi turska eli bacalhau kuuluu lähes jokaisen ravintolan tarjontaan. Kalaa saa sadoissa eri muodoissa, joten eri versioita voi maistella vaikka joka päivä. Portolainen perinneruoka tripas koostuu sisälmyksistä ja saattaa kuulostaa ensikertalaisesta epämiellyttävältä. Maku on kuitenkin yllättävän hyvä, joten ruokaa kannattaa kokeilla vaikka jakamalla se suuremman porukan kesken, jos vain itselle tilaaminen mietityttää. Portugalissa syödään lisäksi paljon erilaisia pataruokia ja muhennoksia ja ne voivat sisältää riisin ja kasvisten lisäksi esimerkiksi lihaa, kalaa tai muita mereneläviä.

Kulinaristin suosikkikohde

Portolaiset ovat viime vuosina innostuneet myös herkullisista kerrosvoileivistä joita kutsutaan nimellä francesinha. Resepti on yksinkertainen, mutta maukas: leivän väliin laitetaan vaikkapa kinkkua ja makkaraa ja tämän jälkeen koko leipä kuorrutetaan juustolla ja mausteisella kastikkeella. Nykyään leivästä on saatavilla myös kasvisversio. Leipä maistuu erinomaiselta oluen kanssa, mutta sen nauttimisen jälkeen saatat kaivata päiväunia. Onneksi Portossa voi kuljeskella rauhalliseen tahtiin, ilman kiirettä minnekään.

Portossa on lukuisia kokeilemisen arvoisia ravintoloita joka hintaluokkaan ja makuun. Valittavana on niin kulmakuppiloita kuin Michelin-ravintoloitakin. Yhteistä lähes kaikille ravintoloille on se, että annokset ovat suuria ja maistuvia ja tunnelma lämmin.

Maistele viinejä ja nauti viinitilojen kauneudesta

Porto on tunnettu myös omasta viinistään eli portviinistä. Viiniä on valmistettu Douron alueella 1600-luvun lopulta asti. Sen valmistamisen aloittivat aikoinaan britit ja heidän ideansa oli tehdä viinistä tavallista vahvempaa. Näin se säilyi paremmin merimatkan ajan Portugalista Britanniaan. Matkailijat pääsevät halutessaan tutustumaan viinitiloihin ja viinikellareita löytyy myös Ribeirasta, erityisesti joen varrelta. Makea jälkiruokaviini maistuu paikan päällä ja toimii hyvin myös tuliaisena. Portviinin lisäksi Portossa valmistetaan myös muita viinejä, joita voi maistella paikallisissa ravintoloissa tai viinitiloilla.

Maistele viinejä ja nauti viinitilojen kauneudesta

Kaupunkiin mahtuu sekä kulttuuria että urheilukulttuuria

Portossa nautitaan aktiivisesti sekä kulttuurista että urheilusta. Kaupungin arkkitehtuuri ja kaunis viinialue ovat nautinto jokaiselle matkailijalle. Porton nykytaiteen museo Serralves on kuuluisa maan ulkopuolellakin ja musiikkitalo, Casa da Música, saattaa hyvinkin olla koko maan kaunein rakennus. Lisäksi Portossa toimii vuonna 1947 perustettu sinfoniaorkesteri, jossa soittaa vakituisesti 94 jäsentä. Yksi Portugalin parhaista jalkapallojoukkueista, FC Porto, on kotoisin kaupungista.