Pohjois-Atlantin helmi on ikuisen kevään saari Madeira

Pieni Madeiran saari kuuluu virallisesti Portugalille, mutta on aivan oma ainutlaatuinen maailmansa. Madeira sijaitsee Pohjois-Atlantilla ja kuuluu seitsemän tuliperäisen saaren ryhmittymään. Saaren upea luonto ja Pico Ruivo -vuori kutsuvat luontomatkailijoita, pääkaupunki Funchal on puolestaan viehättävä pieni kaupunki täynnä elämää. Rantaelämää saarella ei oikeastaan voi viettää, mutta läheiseltä Porto Santon saarelta löytyy sen sijaan myös hiekkaranta. Madeira sopii matkakohteeksi niin perheille kuin kaveriporukoillekin, sillä saari tarjoaa monipuolisesti aktiviteetteja, kulttuuria, upeita auringonlaskuja ja luonnossa seikkailemista. Saaren edustan kirkkaissa vesissä voi bongata valaita ja veneellä pääsee kokeilemaan urheilukalastusta. Golfaajia hemmotellaan saaren upealla golfkentällä.

Matkaile mihin vuodenaikaan tahansa

Madeiraa kutsutaan toisinaan ikuisen kevään saareksi ja ilmasto onkin todella miellyttävä ympäri vuoden. Madeira kiehtoo myös talvisin, jolloin sää on usein sopivasti viileämpi esimerkiksi vaellusretkille, mutta silti pääsee nauttimaan auringosta ja t-paita-keleistä. Toisaalta talviaikaan saaren ilmasto on myös varsin epävakainen, eli sadepäiviinkin kannattaa varautua. Kesäisin lämpötilat pyörivät noin 22-25 asteessa, talvella päivälämpötila on hieman alle 20 astetta.

Vaeltajan ja päiväkävelijän paratiisi

Madeiran saaren pinta-alasta kolme neljäsosaa on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi ja vaelluspolkuja riittää. Levada-polut ovat pääsääntöisesti hyvin merkittyjä ja helppokulkuisia. Useimmat reitit kulkevat osan matkaa kastelukanavien vieruksia pitkin ja samalla pääsee näkemään vuoristokylien elämää. Usein on myös mahdollisuus pysähtyä välillä nauttimaan lounas tai viilentävä juoma jossakin kylän ravintoloista. Upeimmat näkymät aukeavat hieman korkeammalla sijaitsevista näköalapaikoista, kuten Cabo Girãon jyrkänteeltä ja tietenkin maisemaa hallitsevalta Pico Ruivo -vuorelta.

Saarella kulkevat bussit melko hyvin, mutta toinen hyvä vaihtoehto saarella liikkumiseen on vuokra-auto. Jo parissa päivässä autoilla pääsee kiertämään saarta laajasti. Liikenne on melko rauhallista ja vaikka vuoristotiet ovat paikoin erittäin jyrkkiä, ne ovat varsin hyväkuntoisia.

Kukkia, kulttuuria ja ruokakulttuuria

Madeiralle voi hyvin matkustaa myös nauttimaan ruokakulttuurista ja herkuista. Perinteistä madeiralaista ruokaa ovat espetadat eli lihavartaat, jotka grillataan maukkaiksi ja mehukkaiksi. Toinen paikallinen herkku on hieman eksoottisempi mustahuotrakala eli espada, joka on tapana tarjota paistettuna tai leivitettynä ja banaanin kera. Jälkiruokapuolella paikalliset suosivat makeita hedelmiä, kuten mangoa, passionhedelmää ja banaaneja. Madeiran kuuluisin tuliainen on puolestaan makea jälkiruokaviini eli madeiraviini. Paikalliset itse nauttivat kuitenkin useammin perinteistä madeiralaista siideriä eli ponchaa ja paikallista viiniä.

Madeira on tunnettu upeasta kukkaloistostaan, jota pääsee ihailemaan saaren upeissa puutarhoissa. Parhaat kohteet tähän ovat Jardim Botânico eli kasvitieteellinen puutarha, Jardim Orquidea eli orkideapuutarha sekä kuninkaallinen Monte Palace Tropical Garden. Keväisin saarella pääsee nauttimaan myös useamman päivän kestävistä kukkafestivaaleista, jolloin kukkien lisäksi nähdään upeita tanssiesityksiä, musiikkia ja perinteisiä asuja.

Funchal on viehättävä yhdistelmä historiaa ja nykyaikaa

Suurin osa matkailijoista majoittuu erilliseen hotellikaupunginosaan Zona Hoteleiraan, mutta jonkin verran hotelleja löytyy myös Funchalin vanhasta kaupungista. Tällöin pääsee asumaan keskellä paikallista kulttuuria. Vaikka majoittuisi muualla, suuntaa lähes jokainen matkailija kulkunsa jossain vaiheessa Funchaliin. Kaupungissa voi paitsi tutustua paikalliseen kaupunkielämään, myös hyvin aistia vielä vanhanajan tunnelman. Aikoinaan kaupungin rantaan pystytettiin linnoituksia suojaamaan asukkaita merirosvojen hyökkäyksiltä, eikä kaupunki ole kovin paljon muuttunut näistä ajoista. Mikään shoppailuparatiisi Funchal ei ole, mutta sieltä löytyy kaikki tarvittava ja yleisimmät kansainväliset vaateketjut. Tarjolla on myös paikallisia käsitöitä ja taide-esineitä. Parasta antia ovat kuitenkin saaren ravintolat, joita löytyy jokaiselle budjetille.

Madeiran matkasta haaveilevien kannattaa tarkistaa ainakin matkatoimistojen äkkilähdöt, sillä nämä voivat olla yllättävänkin edullinen tapa matkustaa saarelle.