Pariisi kutsuu nauttimaan kauneudesta

Pariisi kuvaillaan usein maailman romanttisimmaksi kaupungiksi ja monella tapaa se onkin juuri sitä. Erityisesti keväällä Pariisi puhkeaa vuodenajan kanssa kukkaan ja koko kaupungin täyttää ihana väreily. Suuntaa kävelylle kanavan varteen tai puistoihin, istahda nauttimaan kahvista ja croissantista tai lasillisesta hyvää viiniä. Illallisaikaan kannattaa suunnata perinteiseen pariisilaiseen bistroon, jossa kynttilät lepattavat kutsuvasti pöydillä.

Ranskalaiset arvostavat jokapäiväisiä pieniä nautintoja ja juuri kuluvaa hetkeä. He viettävät mielellään aikaa ystävien seurassa, nauttien hyvästä ruoasta ja juomasta. Pariisi on toki tunnettu myös useista upeista nähtävyyksistään, mutta parasta kaupungissa on silti juuri tunnelma ja vahvasti joka paikkaan ulottuva ranskalaisuus. Ohi kävelevät ihmiset ovat tyylikkäitä, mutta rentoja. Ranskalaisilla ja erityisesti pariisilaisilla on tyly maine, mutta kanssakäymistä helpottaa huomattavasti, jos osaat edes muutaman sanan ranskaa. Pelkkä ranskaksi tervehtiminen saa vastaanoton muuttumaan suorastaan lämpimäksi.

Eksy, seikkaile ja seuraa jokea

Pariisissa on ihanaa kuljeskella ympäriinsä vuorokauden ajasta riippumatta ja mielellään vaikka hieman eksyä reitiltä, kulman takana kun saattaa odottaa juuri se viehättävin kahvila tai myymälä. Toisaalta kaupungissa on kätevä metro ja myös bussit kulkevat sujuvasti paikasta toiseen. Pariisin ulkopuolelle voi suunnata maan pinnalla kulkevilla RER-junilla yhdessä hujauksessa.

Pariisia halkoo melkein 800 kilometrin pituinen Seine-joki, jonka varrelta löytyy myös suurin osa Pariisin nähtävyyksistä. Jokea pitkin kulkevat vesibussit, joihin saa ostettua lippuja joenvarren kioskeista. Vesibussilla matkustaminen on hauska kokemus ja antaa mahdollisuuden ihailla Pariisia uudenlaisesta perspektiivistä. Erityisen hieno näkymä on illalla, kun joenvarren rakennukset loistavat kauniissa iltavalaistuksessaan.

Eiffelin tornin juureen piknikille tai terassille lasilliselle

Pariisin kuuluisin nähtävyys on varmastikin ikoninen Eiffel-torni, joka seisoo komeana Seine-joen rannalla. Suunnittelija Gustave Eiffel rakensi tornin maailmannäyttelyä varten vuonna 1889. Alkuaikoina torni ei suinkaan saavuttanut kaikkien suosiota, vaan kaupunkilaiset vaativat heidän mielestään maiseman pilaavan tornin purkamista. Ehkä hyvä, ettei vaatimusta hyväksytty, sillä nykyään torni houkuttelee päivittäin valtavan määrän ihailevia turisteja. Jos jaksaa jonottaa useamman tunnin, voi tornissa vierailla myös sisällä. Yleisölle on avoinna kolme kerrosta, joista ensimmäinen on 57 metrin korkeudessa, toinen 115 metrin korkeudessa ja kolmannessa maisemia pääsee ihailemaan 275 metrin korkeudesta. Toisaalta tornia voi ihailla myös piknikillä sen alla sijaitsevassa puistossa tai kauempaa kaupungin lukemattomista ravintoloista.

Majesteettinen goottikirkko hallitsee maisemaa

Nôtre Dame näyttää jo ulkoapäin siltä, kuin se kuuluisi Pariisin sijasta satu- tai fantasiamaailmaan. Vuonna 1325 rakennettu goottilainen kirkko entisöitiin vanhaan loistoonsa 1800-luvulla. Vieraat pääsevät ilmaiseksi käymään kirkon katedraalissa, mutta kryptaan ja kellotorniin täytyy ostaa lippu.

Varaa Louvren tutkimiseen viikko, kuukausi tai vaikka vuosi

Louvren taidemuseo on yksi maailman vanhimmista ja suurimmista. Yhdellä vierailulla ei kannatakaan yrittää nähdä kaikkea, vaan keskittyä joko suosikkiosioonsa tai vaeltaa rauhassa ympäriinsä niin kauan kuin jaksaa ja jatkaa visiittiä toisella kertaa. Jo pelkästään museorakennus on upea, sillä se on aiemmin toiminut kuninkaan palatsina. Louvre kätkee sisäänsä maailman kuuluisimpia taideteoksia, kuten viehkeästi hymyilevän Mona Lisan ja Milon Venuksen. Yhteensä museossa on noin 400 000 taide-esinettä ja maalausta. Vuosittain Louvreen suuntaa yli kahdeksan miljoonaa vierailijaa ja jonoihin kannattaa varautua.

Shoppailua Riemukaaren ympäristössä

Pariisin vierailun pakollisiin kokemuksiin kuuluu vielä lisäksi noin kahden kilometrin kävely tai vaihtoehtoisesti bussiajelu Pariisin kuuluisimman ostos- puistokadun Champs Élyséen päästä päähän. Lopussa odottaa kuuluisa Riemukaari eli Arc de Triomph, jonka näköalatasanteelta aukeaa maisema yli kauniin Pariisin. Riemukaari rakennettiin Napoleonin käskystä vuonna 1806 ja se kuuluu ehdottomasti suosituimpiin nähtävyyksiin Pariisissa. Riemukaaren alla sijaitsee tuntemattoman sotilaan hauta ja sillä palaa ikuinen tuli.