Oikea aika matkustaa Sri Lankaan on juuri nyt

Sri Lanka on Aasian vielä hieman tuntemattomampi, mutta sitäkin kiehtovampi matkakohde. Pieni maa tarjoaa matkailijalle valtavasti nähtävää ja koettavaa ja sopii niin rentoutumiseen kuin seikkailemiseenkin. Sri Lankaan mahtuu kilometritolkulla kullankeltaista hiekkarantaa, turkoosia merta, upeita kansallispuistoja, eläimiä ja tietenkin kulttuuria. Ei kannata unohtaa myöskään ruokakulttuuria, sillä Sri Lanka on monelta osin myös herkkusuiden paratiisi.

Vieraanvarainen ja ystävällinen Sri Lanka toivottaa turistin tervetulleeksi

Aasialaiseen tapaan myös Sri Lankassa matkailu on helppoa ja turvallista ystävällisten paikallisten ansiosta. Sri Lankassa ei ole myöskään ehditty vielä kyllästyä turisteihin, joten verrattuna esimerkiksi Thaimaan turistikohteisiin, saat nopeammin kosketuksen aitoon paikalliseen elämänmenoon. Sri Lanka kärsi pitkään sisällissodan aiheuttamista traumoista, mutta nyt maa on rakentumassa uuteen loistoon. Saarelle kannattaakin suunnata juuri nyt, kun kaikki muut eivät ole sinne ehtineet.

Sri Lankan suurin kaupunki on pääkaupunki Colombo, joka on täynnä vilskettä, tuoksuja ja värejä. Colombo on jo itsessään mielenkiintoinen kohde, mutta jos pää tuntuu menevän pyörälle kaupungin vilinässä, kannattaa suunnata maan muihin osiin, joista löytyy paratiisimaisia rantoja ja luonnonrauhaa. Colombo on kuitenkin hauska paikka esimerkiksi temppelivierailuihin, shoppailuun ja pilvenpiirtäjien ihmettelyyn.

Upea kattaus kulttuuria, rantoja ja luontoa

Kulttuurimatkailijoiden kannattaa suunnata niin kutsuttuun kulttuurikolmioon, joka sijaitsee Sri Lankan keskiosassa. Aloita tutkimusretki siirtomaatyylisestä Kandyn kaupungista ja jatka matkaa historialliseen Anuradhapuran piirikuntaan sekä muinaisten ihmeiden äärelle Polonnaruwaan. Sri Lankasta löytyy jopa kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta, kuten temppeleitä ja sademetsiä. Paikallisten mielestä maan upein nähtävyys on magmakivi Sigiriya, joka nousee 400 metrin korkeuteen.

Parhaat rannat löytyvät puolestaan Hikkaduwasta ja Unawatunasta. Voit hyvillä mielin upottaa varpaasi kultaiseen hiekkaan ja nauttia tunnelmasta palmujen alla. Sri Lanka tarjoaa myös oivat mahdollisuudet surffaamiseen ja muuhun vesiurheiluun. Veneretkillä voi bongata merikilpikonnia, delfiinejä ja valaita, joita näkyy saaren lähistöllä erityisesti talviaikaan.

Muita eläimiä voi ihastella saaren kansallispuistoissa, joissa voi osallistua järjestetylle safarille tai patikoida lyhyempiä reittejä itsekseen. Esimerkiksi Yalan kansallispuisto on leopardien, elefanttien, huulikarhujen ja biisonien koti.

Suuntaa tutkimusretkelle mielenkiintoisiin kohteisiin

Sri Lankassa kannattaa kierrellä maata, sillä saarelta löytyy toinen toistaan upeampia paikkoja. Omatoimimatkailija voi vuokrata itselleen auton omalla kuljettajalla ja tämän palvelun päivähinnaksi tulee 50-70 dollaria, sisältäen kuljettajan ruoat ja yöpymisen. Pidemmillä pätkillä hinnasta voi myös neuvotella. Autoja voi kysellä omasta majoituskohteesta ja kuljettajista löytyy paljon arvosteluja esimerkiksi TripAdvisorista. Myös bussit kulkevat kattavasti koko maassa, mutta tiet ovat toisinaan huonokuntoisia, kalustosta puhumattakaan. Tämä on kuitenkin oiva vaihtoehto seikkailumatkailijalle. Varsin suositeltava matkustusväline on myös juna. Junat liikkuvat hitaasti, mutta usein henkeäsalpaavissa maisemissa. Junaverkko on maassa laaja ja toimiva, eivätkä lippuhinnat huimaa päätä.

Majataloissa koet paikallista tunnelmaa

Majoittumiseen löytyy runsaasti vaihtoehtoja. Pääkaupungissa Colombossa toimivat myös suuret kansainväliset hotelliketjut, mutta kaikissa kaupungeissa paremman majoituskokemuksen voi löytää paikallisesta majatalosta. Näissä perheomisteisissa majoituksissa hinta-laatusuhde on yleensä kohdillaan ja samalla pääsee nauttimaan srilankalaisten vieraanvaraisuudesta ja kauniista kodeista. Esimerkiksi Kandyn kaupungissa monet majataloista toimivat vanhoissa siirtomaa-ajan rakennuksissa, jotka ovat hurmaavan näköisiä myös ulkoapäin.

Anna srilankalaisen keittiön hurmata

Srilankalainen ruoka vie kielen mennessään ja erityisesti kasvisvaihtoehtoja riittää. Tuliseen ruokaan tottumattoman kannattaa kuitenkin pyytää ravintolassa annoksesta miedompi versio. Ruoat valmistetaan tuoreista raaka-aineista ja mausteista, makua pehmentää kookosmaito. Lisäksi annokset ovat ihanan värikkäitä ja ne asetellaan lautaselle huolellisesti, kauniiksi kokonaisuudeksi. Kannattaa rohkeasti kokeilla paikallisten suosimia, hieman pienempiä ravintoloita, joissa pääsee kokemaan autenttista tunnelmaa ja parhaita makuja. Sri Lanka tunnetaan myös teen tuottajana, joten maukasta teetä on tarjolla joka paikassa.