Lund on mainio ja raikas pikkukaupunki – kokeile vaikkapa viikonloppukohteena!

Tukholma on suomalaisille tuttu matkakohde, mutta Ruotsista löytyy monia muitakin mielenkiintoisia kohteita. Jos suurkaupunkielämä ei kiinnosta tai Tukholman nähtävyydet on jo koluttu, kannattaa viikonloppureissulle suunnata vaihteeksi Etelä-Ruotsiin. Yliopistokaupunki Lund on nimittäin mainio viikonloppukohde ja tekemistä riittää muutamaksi päiväksi juuri sopivasti ja kaupungin saa otettua mukavasti haltuun kävelemällä tai pyöräilemällä. Samalla pääsee nauttimaan rauhallisesta elämänrytmistä sekä ravintoloista ja kahviloista, jotka eivät ole täynnä turisteja. Myös hinnat ovat Tukholmaa maltillisemmat.

 

Lund on mainio ja raikas pikkukaupunki – kokeile vaikkapa viikonloppukohteena!

Piparkakkutaloja moderneilla mausteilla

Lundin tunnelma on historiallinen ja viehättävä, mutta viitteitä keskiaikaan katumaisemassa on melko vähän. Keskiajasta muistuttavat lähinnä vain kaupungin tuomiokirkko sekä katuverkosto, joka luo kaupungin yleisilmeen. Lundin Krognoshusetin uskotaan olevan peräisin 1300-luvulta ja tuomikapitulin kirjaston arvellaan valmistuneen 1400-luvulla. Molemmat kohteet löytyvät aivan kaupungin keskustasta. Pääosin katujen varsilla näkyvät kauniit vanhat rakennukset ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alkupuolelta.

Piparkakkutaloja moderneilla mausteilla

Edes Lund ei ole kuitenkaan välttynyt ajoittain iskevältä vimmalta purkaa vanhoja taloa. Ensimmäisen kerran kaupungin rakennuksia laitettiin maan tasalla 1530-luvun lopulla kuningas Kristian III:n käskystä. Uskonpuhdistuksen innoittamana kaikki Lundin kirkot tuomiokirkkoa lukuun ottamatta purettiin. 1900-luvun puolessa välissä kyytiä saivat puolestaan monet muut vanhat rakennukset, kun valloillaan oli suuri rakennusinnostus ja modernimman arkkitehtuurin arvostus. Piparkakkutalomaisen söpössä katumaisemassa osuu nykyäänkin välillä silmään ruma elementtitalo tai aaltopeltirakennelma terveisinä 1980-luvulta.

Kaupunginosien historia ja nykyisyys ovat mielenkiintoinen sekoitus

Lundissa on useita omannäköisiään kaupunginosia ja matkalla kannattaa varata aikaa kaduille kuljeskelulle ja eri kaupunginosiin tutustumiselle. Yliopisto tuo kaupunkiin elämää ja sen kampusalue on mukava vierailukohde. Kaupunginosa on Nya Staden on nykyään rauhallinen ja varakas asuinalue, mutta sen historia on kiinnostava. Kaupunginosa perustettiin 1870-luvulla ja sen sinne majoittui lähinnä maalta kaupunkiin muuttaneita työläisiä. Kaupunkilaiset alkoivat kutsua aluetta nimellä Nöden eli hätä, joka kuvasti asukkaiden elintasoa. Nödenissä kuljeskellessa kannattaa tutustua samalla myös Kulturen-museon lähistöllä sijaitseviin kortteleihin.

Vilkas kahvila- ja ravintolaelämä korvaavat muut shoppailumahdollisuudet

Lundissa on pieneksi kaupungiksi runsas ja monipuolinen kahvila- ja ravintolatarjonta. Lasillisella voi käydä yhtä hyvin joko viinikellarissa, pubissa, sporttibaarissa tai opiskelijakahvilassa. Ravintoloita löytyy sekä tyylikkyyttä että rentoa oleilua kaipaaville. Erityisen suosittu ravintolakatu on Klostergatan, jonka varrelta löytyy ainakin sushia, maittavia hampurilaisia ja ranskalaisia herkkuja krepeistä aitoon ranskalaiseen siideriin. Lisäksi keskustan Mårtenstorgetin ja Storgtorgetin ympäristöstä löytyy runsaasti viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja terasseja. Mårtenstorgetilla on myös vuonna 1909 avattu vanha kauppahalli, jossa löytää vatsalle täytettä ja kotiin vietäväksi esimerkiksi juustoja, suklaata ja sinappia.

Vilkas kahvila- ja ravintolaelämä korvaavat muut shoppailumahdollisuudet

Vaatekauppavalikoima Lundissa sen sijaan on vaatimaton ja ostoksille kannattaakin lähteä ennemmin 15 minuutin junamatkan päähän Malmöön, mikäli muutamat perusketjujen liikkeet eivät kiinnosta.

Historiaa ja opiskelijaelämää

Lundin tunnetuimmat maamerkit ovat Domkyrkan ja Universitetsplatsen. Vuonna 1145 rakennettu kirkko on kohdannut historiansa aikana useita muutoksia ja tarkasti tutkimalla löytyy viitteitä eri aikakausista. Kirkon kryptaan siivilöityy ikkunoiden läpi kaunis valo, joka paljastaa kuluneet hautakivet. Tänne ovat päätyneet useat kaupungin historian merkkihenkilöt. Kirkkosalissa puolestaan on keskiaikainen astronominen kello. Kello soittaa edelleen hymnin kahdesti päivässä.

Historiaa ja opiskelijaelämää

Lundin yliopistossa on opiskeltu vuodesta 1668 lähtien. Tällä hetkellä yliopistossa on noin 42 000 opiskelijaa ja tämä näkyy katukuvassa. Yliopiston vuonna 1882 valmistunut päärakennus on komea näky. Tuomiokirkon ja yliopiston väliin jää Lundagårdenin puisto, joka on suosittu oleskelupaikka. Puiston vanhimmat puut ovat 1740-luvulta.

 

Yliopistoaukiolta voi löytää viikinkien vanhoja riimukiviä ja ihmetellä kuningas Fredrik II:n vuonna 1584 valmistunutta residenssiä.