Japanissa vierailu ja kulttuuriasiat, jotka on pidettävä mielessä

Japani on matkakohde, josta unelmoi moni ja hyvästä syystä. Se on maa, jonka moni myös tuntee nimellä ”Nousevan auringong maa”. Japani edustaa niin montaa asiaa, että niitä on vaikeaa laskea. Japanista tulee mieleen mahtipontinen vanha kulttuuri, mutta myös pop-art sekä karaoke. Japanissa on jokaiselle jotain, löytyy suurkaupunkia ja unohtamatonta luontoa. Japanista löytyy bonsai-puut ja upeat kukkivat kirsikkapuut. Sushit ja ruokakulttuuri eivät jätä kylmäksi itämaista kulttuuria rakastavia. Tokyo on oma maailmansa ja se on ehdoton vierailukohde ja Fuji-vuori on pakko nähdä myös. Japanissa on yli 3000 saarta, joista isoimmat ovat Hokkaido, Honshu ja Shikoku. Junalla pääsee helposti kulkemaan paikasta toiseen ja läpi Japanin.

Tokyo on upea ja siellä riittää tekemistä sekä nähtävyyksiä viikoiksi. Shibuyan risteys on ensimmäinen kohde, johon kannattaa suunnata jos on Tokyossa, se on maailmakuulu ja on vaikuttava näky. Samassa paikassa on tarjolla loputtomasti vaihtoehtoja shopata ja syödä. Muotitietäjien kannattaa suunnata Harajukun kaupunginosaan, jota pidetään muodikkaimpina paikkoina maailmassa. Harajukusta löytyy kaikki pukeutumisen alakulttuurit, sekä muita todella ihmeellisiä tuotteita ja ruokaa. TokyoSkyTree ja Tokyo-tornissa kannattaa köydä tarkastelemassa maisemia 250 metrin korkeudelta. Tokyon yöelämä on myös ainutkertainen kokemus ja siitä voi nauttia jokainen.

Japanilainen kulttuuri

Japanilainen kulttuuri on vahva sekoitus japanilaista, länsimaista ja aasialaista kulttuuria, joka sisältää myös vähän kiinalaisia ja korealaisia piirteitä. Ulkopuolisen on hankalaa ymmärtää tätä kokonaisuutta, joten siihen kannattaa ainakin tutustua ennen kun lähtee matkalle Japaniin. Nyky-Japani on hyvinkin moderni ja erityisesti isot kaupungit ovat länsimaalaisia, mutta kun pintaa hieman raapaise, alta paljastuu häpeäkulttuuri, jossa kaiken perustana on kohtealiaisuus ja nöyryys. Tässä kulttuurissa kaikilla on paikkansa ja ”minä” ei ole se tärkein asia. Asiat yleensä jaetaan kolmella, koska jos jokin voidaan jakaa kahdella se tuo huonoa onnea. Matotkin ravintoloissa koskee toinen toisiaan, jotta kolmen sääntö pitää paikkansa ja ensimmäinen vessapaperirullan paperi on taiteltu kolmeen osaan.

Toinen tärkeä asia japanilaisessa kulttuurissa kengät, sillä ne jätetään nimittäin aina sisätilojen ulkopuolelle, tämä siis pätee kaikkiin kenkiin, ei pelkästään ulkokenkiin. Mikäli menet kylään, muista ottaa lahja mukaan, vaikka Fazerin sinistä tai jotain muuta suomalaista, koska japanilaiset tykkäävät vaihtaa lahjoja. Muista, että mielipiteiden ilmaiseminen suoraan on japanilaisessa kulttuurissa töykeää, ja se loukkaa muiden henkeä. Vältä suoria katseita silmiin, koska se koetaan epäkohteliaana. Ennen ateriaa muista toivottaa hyvää ruokahalua ”itadakimasu” ja ruuan jälkeen kiitä tarjoilijaa ruuasta sanomalla ”gochisousama deshita”. Kävellessä ei kannata juoda ja syödä ei edes julkisissa tiloissa ja muista oppia jo kotona syömään syömäpuikoilla, koska haarukkaa on harvemmin saatavissa. Pidä syömäpuikot alaspäin ja älä osoittelee mitään tai ketään niillä, muista pitää ruokailuäänet hiljaisina.

Japanilaiset kylpylät

Japanilaiset kylpylät

Rentoudu ja hemmottele itseäsi japanilaisessa kylpylässä. Japanissa on tuhansia kuumia kypylöitä johtuen maan tuliperäisestä maastosta. Tarjolla on kylpylöitä sekä kaupungissa että ulkotaivaan tähtivalossa, eli suoraan luonnossa. Yleensä naisten ja miesten kylpylät ovat erikseen, mutta kaupungista saattaa löytyä myös sekakylpylöitä. Kannattaa pitää mielessä, että mikäli sinulla on tatuointeja, pääsy ”onseniin” voi olla kiellettyä, koska tatuoinnit yhdistetään vahvasti mafia- ja kriminaalitoimintaan. Pese itsesi hyvin ennenkuin menet kylpyyn ja muista, että kylpyyn mennään aina alasti, tämä tarkoittaa sitä, että et voi ottaa muuta mukaan kuin pyyhkeen. Usemmissa kylpylöissä vieraille tarjotaan jotain kylmää juotavaa tai sitä myydään paikanpäällä. Kylpylävesi voi olla hyvin kuumaa, mutta siihen tottuu varmasti!