Iloisten vanhusten kylästä etsitään pitkän iän salaisuutta

Italian pienessä Acciarolin kylässä elää poikkeuksellisen monta yli satavuotiasta. Yhteensä Acciarolissa ja sen lähiseuduilla asuu yli 300 vanhusta, jotka ovat ylittäneet sadan vuoden virstanpylvään. Ikään tosiaan suhtaudutaan Acciarolissa eri tavalla kuin esimerkiksi meillä Suomessa, eivätkä kylän 90- ja 100-vuotiaat asukkaat pidä itseään vanhoina.

Nyt kansainvälinen tutkimusryhmä pyrkii selvittämään, mikä on asukkaiden pitkän iän taustalla. Voisiko Acciarolista löytyä pitkän elämän salaisuus? Tutkimusryhmää johtaa italialainen professori Salvatore di Somma, joka on esittänyt asiasta myös teorian.

Iloisten vanhusten kylästä etsitään pitkän iän salaisuutta

Acciarolin vanhukset nauttivat elämästä

101-vuotias Antonia Vassallo on kalastaja, joka on asunut samassa kylässä koko elämänsä. Hän uskoo pitkän ikänsä ja terveytensä salaisuutena olevan raikkaan meri-ilman. Meri onkin tärkeä elementti Vassallon elämässä. Sen lisäksi, että se osa hänen päivittäistä maisemaansa, on meri myös tuonut hänelle elannon koko hänen elämänsä ajan. Kylässä asuu myös lukuisia muita kalastajia, jotka vannovat kauniin meren läheisyyden tekevän ihmiselle hyvää. Nykyään Vassallon päivät täyttyvät toki lähinnä kortinpeluusta kylän muiden vanhuksien kanssa, mutta edelleen hän nauttii kotiseutunsa kauneudesta. Televisiota hänellä ei ole eikä hän sitä kaipaa, sillä Vassallo viettää mieluummin aikaansa ulkona kuin sisällä. Olemukseltaan Vassallo näyttää korkeintaan 80-vuotiaalta. Nuorekkuutensa salaisuudeksi hän mainitsee nuoremman naisen, onhan hänen vaimonsa Amina vain 93-vuotias.

Acciarolin vanhukset nauttivat elämästä

Amina-vaimolla onkin oma käsityksensä siitä, mikä on saanut aviomiehen elämään terveenä niin pitkään. Amina kertoo, että Antoniolle on laitettu koko hänen elämänsä ajan niin hyvää ruokaa, että sillä elää vähintäänkin satavuotiaaksi. Pariskunnan kotona on laitettu ruokaa aina tuoreista raaka-aineista. Antonio on tuonut kotiin kalaa mereltä ja muun ruoan Amina on kasvattanut maatilallaan ja puutarhassaan. Acciarolin erikoisuutena on runsas yrttien ja erityisesti rosmariinin käyttö ruoissa ja yrttiä kasvaa villinä ympäri kylää. Amina haluaa muistuttaa, että myös viini kuuluu olennaisena osana ruokavalioon. Hän kertoo pariskunnan nauttivan lasillisen joka päivä.

Aktiivisuus on tärkeässä osassa vanhusten hyvinvoinnissa

Antonion veli Giuseppe Vasallo on puolestaan 94-vuotias ja edelleen erittäin aktiivinen elämässään. Giuseppe arvelee pitkän ikänsä salaisuudeksi sen, että hän on viettänyt aikansa aina hyvien ystävien seurassa. Aamupäivät Giuseppe viettää edelleen viljelyksillään, mutta iltapäivisin hän nauttii kortinpeluusta ystävien kanssa. Giuseppe neuvoo kaikkia ikäihmisiä pysymään liikkeellä, sillä muuten alkaa vanhentua paljon nopeammin. Sekä Amina että Giuseppe muistelevat, että ennen vanhaan kaikilla kylän asukkailla oli tapana vierailla useammin toistensa kodeissa ja viettää aikaa yhdessä, mutta nykyään televisio on liian suuressa osassa myös monien kyläläisten elämässä.

 

Aktiivisuus on tärkeässä osassa vanhusten hyvinvoinnissa

Acciarolin lähistöllä kehitettiin aikanaan myös termi ”Välimeren ruokavalio”, jonka luvattiin tuovan terveyttä ja pitkää ikää sitä noudattaville. Ruokavaliosta kirjoitti kirjan amerikkalainen biologi Ancel Keys jo neljäkymmentä vuotta sitten ja aina toisinaan dieetti nousee taas trendien huipulle. Toisaalta pelkkä Välimeren ruokavalio ei selitä Acciarolin kyläläisten pitkää ikää, sillä samanlaista ruokaa syödään kaikkialla Etelä-Italiassa. Ruokavalio ei myöskään selitä sitä, miksi Acciarolin alueella ei esiinny lainkaan sydän- ja verisuonitauteja tai Alzheimerin tautia, vaikka muualla Italiassa näitäkin sairauksia esiintyy samalla tavoin kuin muuallakin Euroopassa.

Professori di Somma ei uskokaan, että ainoastaan ruokavalio riittäisi selittämään terveiden vanhusten määrän alueella. Sen sijaan hän on tutkimusryhmänsä kanssa huomannut, että alueen vanhukset ovat aina aktiivisia, eikä iän karttuminen hidasta heitä millään tavoin. Acciarolilaisten arkeen kuuluu vuorilla kulkeminen, puutarhojen hoito ja sosiaalisuus. Kyläläiset viettävät runsaasti aikaa toistensa seurassa, eikä kukaan viihdy yksinään kotona. Di Somma kiteyttää ajatuksensa toteamalla, että Acciarolin vanhukset elävät normaalia elämää, eivät vanhusten elämää. He syövät hyvin ja nauttivat elämästä.