Färsaaren asukkaat elävät sopusoinnussa meren ja luonnon kanssa

Uusia kokemuksia ja viehättävää kyläelämää löytyy karun meren keskeltä. 18 eri saaresta koostuvat Färsaaret tarjoavat koskematonta luontoa ja rauhaa, jylhiä rannikkomaisemia ja lumoavia pieniä kyliä, joissa asukkaat asuvat ruohokattoisissa taloissaan. Saarista 17 on asutettuja ja pääkaupunki Torshavn sijaitsee Streymoyn saarella. Tunnelma saarilla on kuin keskellä fantasiasatua. Karujen maisemien vastapainoksi färsaarelaiset itse ovat erittäin lämminhenkistä, joskin ujoa kansaa.

 

Färsaaren asukkaat elävät sopusoinnussa meren ja luonnon kanssa

Färsaarille saapuivat ensimmäisinä viikingit 800-luvulla ja ilmeisesti tuliperäisien saarien korkeat basalttikalliot ja silmänkantamattomiin jatkuva avomeri tuntui heistä kotoiselta ympäristöltä, sillä viikingit päättivät asettua taloksi. Merkkejä viikinkijuurista on nähtävissä myös nykypäivän färsaarelaisissa ja heidän lujatahtoisuudessaan, itsenäisyydessään ja rennossa asenteessaan.

Eristyksissä muusta maailmasta

Tuliperäiset saaret sijaitsevat keskellä merta ja naapurit eivät pääse häiritsemään. Färsaarilta Islantiin on matkaa 450 kilometriä, Norjaan 670 kilometriä ja Skotlantiin 580 kilometriä. Nykyään saaret kuuluvat Tanskalle, mutta historiansa aikana ne ovat olleet myös osa Norjaa. Färsaarilla on autonominen asema, eivätkä ne kuulu Euroopan Unioniin, vaikka Tanska kuuluukin. Färsaaret ovat monessa suhteessa eristyksissä muusta Euroopasta ja saarien alueella onkin aivan omanlaisensa skandinaavinen kulttuuri. Sääolot ovat Färsaarilla merelliset ja ilma on aina melko viileä. Saarten keskilämpötila on talvisin noin viisi astetta ja kesäaikaankin vain noin kymmenen astetta.


Eristyksissä muusta maailmasta

Perinteet kunniassa

Färsaarilla pieni asukasyhteisö nauttii siitä, että elämänmeno on onnistuttu pitämään sopivassa määrin vanhanaikaisena ja asukkaiden vahva suhde luontoon on säilynyt läpi sukupolvien. Ruohokattoisten talojen kattojen kunnossapidosta huolehtivat lampaat. Pääkaupungissa Torshavnissa on annettu nykytekniikalle sen verran periksi, että kaupungista löytyvät kolmet liikennevalot.

Perinteet kunniassa

Färsaarelaiset ovat kehittäneet lukuisia aivan omia perinteitä, joita on hauska vierailijanakin todistaa. Erityisen rakas perinne Färsaarilla on ketjutanssi, jota säestetään laulamalla. Ruokana maistuu fermentoitu liha ja kansallisurheilulajina toimii totinen soutukilpailu, joka käydään vuosittain meren aallokossa. Merellä on toki tärkeä rooli kaikessa, mitä saarilla tapahtuu. Lähes kaikki färsaarelaiset ovat taitavia ja intohimoisia kalastajia. Ruoanlaitossa on kunnia-asia, ettei mitään haaskata.

Lampaiden saariryhmä

Färsaaret ovat kuuluisia myös lampaistaan, eivätkä syyttä. Saarilla kuljeskelee vapaana niin paljon lampaita, että ainakin vierailija menee laskuissa sekaisin. Lampaat ovat ottaneet kalliot omikseen ja kulkevat sujuvasti jyrkimmilläkin kallioseinämillä. Näky on varsin epätodellinen, mutta paikallisten mukaan lampaiden askel lipsuu ani harvoin.

Lampaiden saariryhmä

Kierrä matkalla useampi kylä

Kaikki Färsaarten saaret ja kylät ovat omalla tavallaan näkemisen arvoisia, sillä niissä kaikissa on jotain erityistä ja viehättävää. Streymoyn saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Saksunin kylässä talot ovat pieniä ja mustiksi tervattuja. Kylässä on myös järvi, joka on myös paikallisten keskuudessa suosittu retkikohde. Alueen, ja ehkäpä maailman kaunein luonnonsatama löytyy puolestaan Eysturoyn saarelta Gjogvin kylästä. Lähes pakollinen nähtävyys Färsaarilla on Boddalafossur, joka henkeäsalpaava vesiputous. Boddalafossur alkaa Leitisvatnin järvestä ja ryöppyää suoraan mereen. Tämän luonnonihmeen näkeminen vaatii hieman patikointia, sillä kylästä putoukselle ja takaisin on viiden kilometrin matka. Samalla reissulla pääsee näkemään dramaattisen Traelanipanin jyrkänteen, josta historian alkuhämärissä heikot orjat heitettiin mereen.

 

Meren ollessa jatkuvasti lähellä, kalastaminen on elämys Färsaarilla. Paikalliset antavat mielellään neuvoja ja parhaan kokemuksen saa, jos liittyy paikallisen kalastusveneen matkaan. Samalla näkee saaret uudesta perspektiivistä.