Dubrovnik on täydellinen kohde pitkän viikonlopun viettoon

Kroatiassa sijaitseva Dubrovnik on ihastuttava ja lumoavan kaunis kaupunki, joka kohteeksi sopii niin pariskunnille kuin ystäväporukoillekin. Vaikka Kroatia on matkakohteena jo huippusuosittu, suuntaan moni mieluummin rannoille kuin kaupunkilomalle ja tekee korkeintaan päiväretken Dubrovnikiin. Kaupungilla riittää kuitenkin tarjottavaa useammaksi päiväksi ja parhaimmillaan sen taika on iltahämärän laskeutuessa, kun katuravintoloiden valot syttyvät ja kutsuvat nauttimaan maistuvasta ruoasta ja hyvästä seurasta.

Mielenkiintoinen ja vauras historia

Dubrovnikilla on pitkä historia suosittuna matkailukohteena ja myös tärkeänä kauppapaikkana. Keskiajalla Dubrovnik oli Venetsian rinnalla alueen tärkeimpiä kaupunkivaltioita ja nautti vauraudestaan. Viime vuosikymmeninä Jugoslavian aikaan kaupunki oli äärimmäisen suosittu matkakohde ja on nyt tekemässä paluuta vaikean 1990-luvun jälkeen.  Nykyäänkin Dubrovnikissa voi aistia menneiden aikojen lumon ja erityisesti keskiaikainen vanha kaupunki huokuu romantiikkaa. Myös useat kaupungin nähtävyyksistä ovat peräisin keskiajalta. Tosin toinenkin todellisuus on vielä läsnä, sillä tarkkasilmäinen matkailija nähdä myös viimeisiä jäljellä olevia merkkejä Kroatian itsenäisyyssodasta, joka kesti vuodet 1991-1995. Vahingot on kuitenkin pääosin korjattu.

Turistivirta suuntaa kaupunkiin – mutta yleensä vain päiväksi

Nykyään Dubrovnikin kauniista satamasta löytyy lukuisia luksusristeilijöitä ja purjeveneitä. Turistibussit tuovat päiväretkeilijöitä kaupunkiin tasaisena virtana ja turistit ovatkin nykyään kaupungin tärkein tulonlähde. Tämä ei ole kuitenkaan poistanut kaupungista sen omalaatuista tunnelmaa, jonka voi löytää helposti astumalla pääkadulta jollekin kutsuvista sivukujista. Lisäksi suurin osa turisteista poistuu alueelta alkuillasta, jolloin pääsee rauhallisemmissa merkeissä tutustumaan myös pääkatuihin.

Seikkaile sivukujilla

Kaupungin pieniltä ja kapeilta sivukujilta löytyy tavallisten ihmisten asumuksia komeiden kivirakennusten kätkössä, kuivuvia pyykkejä ja kukkaistutuksia, hauskoja pubeja sekä mielenkiintoisia pieniä putiikkeja. Ja loputtomasti portaita. Hauskaa ajanvietettä onkin seikkailla kujalta toiselle ja nauttia kiviseinien tarjoamasta viileydestä. Kaupunkia ympäröivät tukevat muurit, jotka ovat aikojen saatossa suojanneet hyvin kaikilta mereltä tulevilta hyökkäyksiltä. Kaupunkia onkin hauska kiertää muurin laella kulkien.

Dubrovnikin pääkatuna toimii vanhankaupungin lävitse kulkeva Stradun, jonka varrelta löytyvät myös kaupungin kuuluisimmat nähtävyydet. Parhaan näkymän kaupunkiin saa kuin läheiseltä Srd-kukkulalta, josta katsottuna Dubrovnik muistuttaa enemmän satua kuin todellista paikkaa. Kaupunki näyttäytyy loistavan valkoisena ja taustana toimii uskomattoman kirkas turkoosi meri. Hyvällä säällä kukkulalta voi nähdä jopa 60 kilometrin päähän. Kukkulalle kulkee kätevä kaapelirata, mutta ylös voi kiivetä myös jalkaisin. Moni kulkeekin hissillä ylös kukkulalle ja palaa kävellen takaisin.

Keskiaikaiset rakennukset huokuvat historiaa

Dubrovnikin kaupunkikuvaa hallitsevat kauniit katoliset kirkot, joiden yhteydestä löytyy usein myös museo. Vaikka Dubrovnik kohtasi vuonna 1667 maanjäristyksen, joka tuhosi useimmat kaupungin rakennuksista, on jäljelle jäänyt kuitenkin muutama kiehtova muisto suoraan keskiajalta. Yksi vanhankaupungin ihastuttavimmista rakennuksista ”rehtorin” palatsi, joka valmistui jo 1400-luvulla ja toimi tuolloin kaupunkivaltion hallitsijan kotina. Kaupunkia hallinnut rehtori valittiin tehtävään aina kuukaudeksi kerrallaan ja tuon kuukauden ajan hänen tuli pysyä kotonaan, josta saattoi poistua vain erikoisluvalla. Tämäkin tila toimii nykyään museona. Toinen mielenkiintoinen vierailukohde on 1500-luvulla rakennettu Sponzan palatsi, jossa sijaitsee nykyään myös kaupunginarkisto. Tämän rakennuksen arkkitehtuurissa on yhdistelty toimivalla tavalla gotiikkaa ja renessanssia.

Hintataso vastaa naapurimaata Italiaa

Kroatian suosio on nostanut hintoja myös matkailijalle, eikä kyseessä ole enää erityisen edullinen matkakohde. Hinnat ovat suunnilleen samoja kuin naapurimaassa Italiassa. Suosituin sesonki on kesäkuusta syyskuuhun, jolloin hinnatkin ovat korkeimmillaan. Etukäteen varaamalla voi kuitenkin löytää hyviä tarjouksia. Sekä majoitusten että ruokapaikkojen hinnat putoavat selvästi kun suuntaa vanhankaupungin ulkopuolelle tai ainakin pois ylihintaiselta Prijeko-kadulta. Muualta vanhastakaupungista löytyy kuitenkin useita hyviä ravintoloita. Tämän lisäksi suositeltava illallisalue on kaupunginosa nimeltä Lapad, jossa paikallisetkin viihtyvät istumassa iltaa.