Bolognassa yhdistyvät taide- ja ruokanautinnot

Italiassa, Emilia Romagnan maakunnassa sijaitseva Bologna on antanut meille bolognese-kastikkeen, mutta on monelle matkailijalle vielä tuntematon kohde. Tämä on kuitenkin erittäin suositeltava vierailupaikka Italiaan matkustaville, sillä tuntemattomuudestaan huolimatta Bolognalla on paljon tarjottavaa. Kaupungissa pääsee nauttimaan todellisesta italialaisesta elämänmenosta ilman samanlaisia turistimassoja kuin ikisuosikeissa Roomassa ja Venetsiassa. Bolognassa paikalliset ovat ystävällisiä ja vaikka kaikkialla ei puhutakaan englantia, viimeistään elekielellä ja hymyllä selviää.

Bolognassa yhdistyvät taide- ja ruokanautinnot

Kaunista kaupunkia on helppo tutkia kävellen

Keskiaikainen, 400 000 asukkaan Bologna hurmaa alusta asti kauneudellaan. Ympärillä näkyy renessanssin värejä ja aurinko hohkaa punertavien rakennusten seinistä. Varjoisammasta kävelystä voi nauttia kaupungin suurimpia pääkatuja reunustavien kaarikäytävien alla. Bolognasta löytyykin maailman pisin pylväskäytävä, joka on 665 pylvään muodostama. Käytävä yhdistää kaupungin ja St. Lucan pyhätön ja yhteensä Bolognassa on pylväskäytäviä 40 kilometriä. Auringon polttavalta kuumuudelta voi hakea suojaa myös kaupungin lukuisista viehättävistä kahviloista ja ravintoloista, joiden ovista tulvivat herkulliset bolognesen ja lasagnen tuoksut.

Kaunista kaupunkia on helppo tutkia kävellen

Bologna on juuri sopivan kokoinen kaupunki viikonloppumatkalle. Keskusta on helppo ottaa haltuun ja kävelemällä pääsee melkein kaikkialle. Myös pyöräily on kaupungissa suosittua. Kiinnostuksenkohteista riippuen Bolognassa voi harrastaa kulttuuria, shoppailua tai syömistä – parhaassa tapauksessa luultavasti kaikkia näitä. Illan tullen kannattaa siirtyä nauttimaan tunnelmallisista terasseista aperitiivin merkeissä esimerkiksi vanhan kaupungin keskusaukiolle, Piazza Maggiorelle.

Bolognan ylpeys on Euroopan vanhin yliopisto

Bolognaa pidetään äärimmäisen sivistyneenä kaupunkina. Maineeseen vaikuttaa varmasti osaltaan se, että kaupungissa sijaitsee Italian vanhin yliopisto ja siellä on opiskellut myös itse Kopernikus. Kaupungilla on siis pitkät opetus- ja tutkimusperinteet. Yliopisto ja sen opiskelijat tuovat kaupunkiin elämää. Tämän huomaa erityisesti yliopiston loma-aikoina, kun kaupunki hiljenee lähes tyystin. Kouluvuoden aikana kaupungista löytyy kuitenkin monenlaista iltaelämää ja runsaasti kulttuuritapahtumia.

Kulttuuria ja ostoskulttuuria

Kesäkuun lopulla kaupungin valtaa puolestaan yksi Euroopan arvostetuimmista filmifestivaaleista, Il Cinema Ritrovato. Bolognan ylpeys on vanhojen elokuvien restaurointiin keskittynyt yksikkö, joka palauttaa elämän vanhoihin klassikoihin. Näitä upeasti korjailtuja huippuelokuvia katsotaan festivaalilla kymmenen päivän ajan sekä kaupungin vanhoissa elokuvateattereissa, että keskusaukiolla lämpimässä kesäyössä, tähtitaivaan alla. Piazza Maggioren näytöksiin on vapaa pääsy ja ne kokoavatkin kaupunkilaiset yhteen ilta toisensa jälkeen, nauttimaan hyvästä tunnelmasta ja vielä paremmista elokuvista.

Kulttuuria ja ostoskulttuuria

Bologna on ollut aikoinaan erittäin tärkeä kauppakaupunki ja soveltuupa kaupunki ostosmatkailuun vielä tänäkin päivänä. Hinnat ovat hieman edullisemmat kuin Suomessa ja heti kaupungin ydinkeskustassa on kaksi pitkää ostoskatua täynnä italialaisia putiikkeja ja meillekin tuttuja ketjuliikkeitä.

Kulttuurimatkailijalle löytyy useita kiinnostavia museoita ja normaali pääsymaksu niihin on kuusi euroa. Jos haluaa löytää monta kiinnostavaa museota samalla käynnillä, kannattaa suunnata Poggin palatsiin, joka on monipuolinen museokompleksi.  Samasta rakennuksesta löytyy anatominen vahakabinetti, luonnontieteellinen museo, astronomian museo sekä laiva- ja karttamuseo.

Bologna on Italian ruokapääkaupunki

Kulttuuritarjontansa lisäksi Bologna tunnetaan laajasta ja maistuvasta ruokatarjonnastaan, sillä Bologna todella on italialaisen ruoan paratiisin. Parhaiten rahoilleen saa vastinetta kaupungin lukuisissa osterioissa, joissa hinnat ovat keskiluokkaa, mutta ruoka erinomaista. Osterioiden lisäksi Bolognassa on lukuisia hintavia huippuravintoloita sekä etnisiä ravintoloita. Kulmakuppiloissa pääsee parhaiten mukaan kaupungin elämänmenoon. Liity mukaan kun televisiossa näytetään paikallisen jalkapallojoukkueen ottelu ja huomaat, kuinka tunnelma vie mukanaan vaikka et ymmärtäisi sanaakaan.

Bologna on Italian ruokapääkaupunki

Bolognan asukkaat pukeutuvat tyylikkäästi ja muodikkaasti, mutta yleinen ilmapiiri kaupungissa on rento. Elämäntyyli on perinteisesti italialainen, vanhojen pappojen istuskellessa kadun varsilla ja katujen hiljentyessä iltapäivän siestan aikaan. Tämä on todellista Italiaa, koe se itse ja ihastu.